Çar. May 8th, 2024

TAŞKÖPRÜ SARIMSAĞININ ANTİMİKROBİYAL ETKİSİNİN BELİRLENMESİ

11-12-13 Nisan 2003 INEPO 11. Çevre Proje Yarışması JÜRİ ÖZEL ÖDÜLÜ

“Taşköprü Sarımsağı Sars’mıyor” sloganıyla, biyoloji öğretmeni Gaye Bayır ve iki öğrencimizle beraber hazırladığımız bu proje yarışmada olağanüstü ilgi görerek hem bize Jüri Özel Ödülünü kazandırdı hem de Taşköprü Sarımsağının tanıtımına katkı sağladı. İddiamız da daha sonraları bilim adamları tarafından da onaylanmıştır.

Gazete haberleri 15 Nisan 2003 tarihli Kastamonu Sözcü gazetesi ve 17 Nisan 2003 tarihli Kastamonu gazetelerinden başka 13 Nisan 2003 tarihli Akşam, 13 Nisan 2003 tarihli Zaman (Türkiye geneli) ile 13 Nisan 2003 tarihli Zaman (bölge haberleri) gazetelerinde de yayınlanmıştır.

 PROJE ÖZETİ

Giriş ve Amaç:

Türkiye dünyada sarımsak üretimi açısından önemli ülkeler arasında %3.97’lik bir pay ile yedinci sırada yer almaktadır. Üretimin en yoğun olduğu il Kastamonu olup tüm sarımsak üretiminde %13.44’lük çok önemli bir pay kalitesine sahiptir.

Taşköprü sarımsağının Türkiye’nin Ege, orta ve güney bölgelerinde yetiştirilen sarımsaklara oranla antimikrobiyal özelliği yönünden üstünlüğü, antibiyotik  etki gösterilebilmesi için günlük tüketim miktarının belirlenmesi, içerdiği “allicin” maddesinin antimikrobiyal avantajı, yapısı bu çalışmamızın amacıdır.

 

Materyal ve Yöntem:

Taşköprü sarımsağının antimikrobiyal etkisini incelemek üzere Toda ve Ark (1989)’da tanımlanan yöntem modifiye edilmiş haliyle kullanılmıştır.

1.deney grubunda, bir pres yardımıyla sıkılarak elde edilen 2ml sarımsak suyuna (posa hariç) 8ml steril su ilave edilerek ekstrakt santrifuj edilerek kaba posalar ayrılmış, mikroorganizmaları tutmak amacıyla membran filtreden geçirilmiştir.

2.grupta Escherichia coli ve Salmonella enteriditis bakterileri antimikrobiyal etki için kullanılmıştır. Bu miroorganizmaların Nutrient brothta (5ml-sıvı) 24 saatlik kültürleri hazırlandı. Süre sonunda 0.1ml çözeltide S.enteriditis 8,5.108, E.coli 7,2.108 olarak belirlendi.

Hazırlanan sarımsak ekstraktı 5ml olacak şekilde Nutrient broth içine 0.1;0,2….0,9 ve 1 ml olacak şekilde dilusyon hazırlanarak 37 0C de inkubasyona bırakıldı.

 

Sonuçlar ve Tartışma:

24-28 saat sonunda üreme durumu incelendi. E-coli ile aşılanan tüplerden 0,2ml sarımsak örneği içeren tüpte üreme durdu.

İçerdiği “allicin” maddesinin üstünlüğü ile ortalama ağırlığı 2 gram düzeyinde olan bir diş sarımsağın günlük tüketilmesi antibiyotik etki yapacak ve insan sağlığı olumlu etkilenecektir.

 

Kaynaklar:

  • Anonymous, (1962), Determination of Ash Alcolinity and Alcolinity Number, IFJU Analyses No:10.
  • Artık N., Poyrazoğlu E., (1994), Kastamonu Sarımsağının Bileşim Unsurları ve Sarımsak Ürünleri Üretimi, araştırma Tezi, Ankara Üniversitesi, Ankara.
  • Ekinci, A.S., (1972), Özel Sebzecilik, Ziraat Fakültesi Yayınları  No:316, Ankara Üniversitesi, Ankara.
  • Koçak M., (2001), Kastamonu İlinde Sarımsak Yetiştiriciliği ve Sarımsağın İnsan Sağlığındaki Önemi, Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi, Erzurum.